Hvad kan klassisk kinesisk akupunktur bruges til?

Akupunktur er en behandlingsform der har været i brug i mere end 2000 år, og det er det en god grund for:

Akupunktur er nemlig en meget virksom behandling for en hel række problemer, så som:Listen kan laves meget længere.

En ny artikel (fra 2019) viser at akupunktur virker bedre mod smerter end intravenøs morfin.
Akupunktur er en behandlingsform der har været i brug i mere end 2000 år, og det er det en god grund for. Akupunktur er nemlig en meget virksom behandling for en hel række problemer, så som: Stress, bihulebesvær, migræne, søvn-besvær, angst og meget andet.

Uddannelse og certificering fra akupunkturens hjemland, Kina.

Når man snakker om akupunktur er det som regel den kinesiske formen man tænker på.

Terapeuterne i Origo Akupunktur ApS har sin uddannelse i klassisk kinesisk akupunktur fra akupunkturens hjemland, Kina. Vi boede et halvt år i Beijing for at studere denne spændende behandlingsform i dybden, og vi havde praksis på flere hospitaler under vores studieophold.

Billedet viser Vigdis Lysne som modtager sit diplom.

Bliv af med stress:krop og psyke – to sider af samme sag

Akupunktur er en terapiform der henvender sig til krop, så vel som psyke, og målet er at få det hele til at samarbejde bedre.

I vesten har vi meget kundskab om at hovedet - og psykisk stress - påvirker kroppen.

I kinesisk medicin har man også bevaret kendskabet til det omvendte fænomen: nemlig at kroppen også påvirker hovedet/psyken. Og at det hele skal fungere godt, og samarbejde godt, for at man kan være frisk og rask og fungere i hverdagen. Det her er kundskab der er ved at blive moderne igen – blandt andet gennem forskning på polyvagal teori.

Og det er jo altid fascinerende når nye indsigter underbygger det traditionel tænkning har vist i mange tusind år …

CBIATC blev oprettet af Kina i samarbejde med WHO i 1975, som verdens første internationale uddannelsesinstitution i akupunktur for udenlandske studenter. Vigdis Lysne og Bruno Aamo har begge sin uddannelse i klassisk akunktur fra CBIATC

I vesten har vi meget kundskab om at hovedet - og psykisk stress - påvirker kroppen.

I kinesisk medicin har man også bevaret kendskabet til det omvendte fænomen: nemlig at kroppen også påvirker hovedet/psyken.

Akupunktur,behandlingen der tager det hele med i betragtning

Akupunktur er en behandlingsform der tager udgangspunkt i det hele. Ved opstart af en behandlingsrække vil vi derfor indsamle information om, hvilke symptomer du har. Har du f.eks. hjertebanken, søvnproblemer eller kvalme? Har du mavebesvær, en klump i halsen eller bliver du let forkølet? Fryser du let, eller er du ofte for varm?

Spørgsmålene vil være lidt forskellige, ud fra det hovedproblem du kommer med. Behandleren spørger på den her måde for at danne sig et billede af hvad, helt specifikt, den aktuelle patients problem består i.

Behandleren ser også på din tunge, samt tager din puls. Den information vi på den her måde samler ind, er med til at bygge op om den kinesiske diagnose, vi stiller. Den vil være udgangspunkt for, hvilke punkter vi vælger at nåle. En diagnose fra traditionel kinesisk medicin (TCM) repræsenterer et eget fag, og kan ikke «oversættes» direkte til en vestlig medicinsk diagnose.

Behandlingen foregår ved at tynde nåle sættes ind i bestemte punkter på kroppen. Kombinationen af punkter vælges ud fra den kinesiske diagnose.

Akupunktur er en behandlingsform der tager udgangspunkt i det hele. Ved opstart indsamler vi information om hvilke symptomer du har, som vi bruger til at stille den kinesiske diagnose. Ud fra den bestemmer vi hvilke punkter vi skal nåle.

En diagnose fra traditionel kinesisk medicin (TCM) repræsenterer et eget fag, og kan ikke «oversættes» direkte til en vestlig medicinsk diagnose.

Origo Akupunktur i Skanderborg


Hver 2. weekend i august forvandles Skanderborg til en af Danmarks største byer, når den huser Danmarks Smukkeste Festival. Festivalen ligger på Skanderborg søs bredder der til daglig tilbyder skanderborgensere og turister fredfyldt idyllisk natur til gåture og udfordrende cykelture.  Vil man opleve en dansk rekord kan turen gå til Ejer Bavnehøj, hvor man kan få et blik ud over Skanderborgs bakkede opland.

I hjertet af selve Skanderborg by ligger Origo Akupunktur. Klinikkens omgivelser bærer præg af den gamle købstad og er strategisk placeret i forhold til Aarhus, Silkeborg og Horsens. Det er nemt at komme fra og til klinikken, som ligger i et roligt og uforstyrret kvarter. 

Med 61.992 indbyggere i Skanderborg Kommune er der altid gang i forenings- og kulturlivet, koncerter og museer. Det afspejler sig blandt andet i de mange cyklister, der benytter sig af Skanderborgs bakker til at suse afsted på landevejene og roerne i roklubben ved Skanderborg sø der trodser vind og vejr. Skanderborgs sportsklubber og foreninger tiltrækker ung som gammel til et bredt udvalg af sportsaktiviteter. Står du pludselig og har brug for behandling af skader, er Origo Akupunktur klar til at behandle dig. Med mange års erfaring indenfor akupunktur og specialbehandlinger kan vi afhjælpe mange forskellige former for muskel- og ledsmerter. 


Origo Akupunktur benytter moderne triggerpunktbehandling smertebehandling, Kranio Sakral Terapi og Kinesisk akupunktur. Siden 1998 har vi behandlet mange forskellige smerter (og ikke kun sportsskader). Du kan få behandling og hjælp til problemer som stress, migræne, tinnitus og kroniske smerter.

Se hvordan vi kan hjælpe dig

Bliv af med …fx bihulebetændelse …

Hvis man f.eks. har feber og tilstoppet næse, vil man i behandlingen kunne kombinere lokale punkter (her LI 20, ved siden av næsen), med distale (langt væk fra det syge område, men på samme meridian, LI 4) og specialpunkter (for å fjerne slim, St. 40) og reducere feber (LI 11). En vestlig medicinsk diagnose er gerne sinusitt (bihulebetændelse), mens den kinesiske vil kunne være Vind-Hede eller Lunge-Hede. Det høres måske mærkelig og fremmedartet ud, men effekten av behandlingen mærkes som regel straks. 


Nålene som benyttes er meget tynde, ofte ikke mere end 0,25 mm i diameter, og medfører sjælden særlige smerter. 

Akupunktur tilfører intet, men stimuleres kroppens egne helbredende processer og mekanismer. Behandlingen har derfor ingen andre bivirkninger end, en sjælden gang, et lille blåt mærke. 

Akupunktur tilfører intet, men stimuleres kroppens egne helbredende processer og mekanismer. Behandlingen har derfor ingen andre bivirkninger end, en sjælden gang, et lille blåt mærke.
China Academy Of Chinese Medical Sciences

Erfaringsvidenskab

Akupunktur er først og fremmest baseret på erfaringskundskab, hvilket betyder at man har massiv erfaring for at behandlingen virker på bestemte lidelser og forskellige symptomer, men det er ikke altid, man ved nøjagtig hvorfor, behandlingen har effekt.

Netop her har akupunktur meget mere til fælles med vestlig medicin end mange læger bryder sig om at tale om. For rigtig mange typer af medicin som hver dag gives til danske patienter kan man i indlægssedlen læse følgende: "Virkningsmekanisme ukendt". Meget ofte står der: "antaget virkningsmekanisme" i nogle år - før den bliver ændret til noget andet.

For patienterne er det som regel lige meget, om man ved hvordan lægemidlet eller akupunkturen virker - så længe man bare kommer af med de plager man døjer med.

Vigdis Lysne mottager sin certifisering som akupunktør fra CBIATCs direktør.

Moderne medicin forklarer akupunkturens virkninger ud fra hormonale, neurale og biokemiske mekanismer. Akupunkturnålen tilfører ingenting, men stimulering af bestemte punkter i forskellige kombinationer fører til at forskellige organer justerer sig selv, hvorved kroppen selv bliver i stand til at igangsætte en heling af det, der har forårsaget de tilstedeværende symptomer.

På det internationale nettstedet over biomedicinsk litteratur, PubMed, kan du finde mere end 23250 referencer til forskning på akupunktur.


Klassisk, kinesisk akupunktur er en virkningsfuld erfaringsvidenskab.