HVAD KAN KLASSISK AKUPUNKTUR BRUGES TIL?


Klassisk kinesisk akupunktur


Almindelige plager hvor akupunktur empirisk har god effekt, og som vi har meget erfaring med i klinikken vil være:

 

Når man taler om ”akupunktur” er det almindeligvis den kinesiske akupunkturtradition man tænker på. Terapeuterne i Origo Akupunktur ApS er også uddannet i klassisk akupunktur fra Kina: vi boede et halvt år i Beijing for at studere denne spændende behandlingsform i dybden, hvor vi også praktiserede ved flere hospitaler. Akupunktur tilhører den traditionelle kinesiske medicin, der også indkluderer urtemedicin og qi gong, og er mere en 2000 år gammel. I Kina er akupunktur en del af det offentlige sundhedsvæsen - det er ikke "alternativ medicin”.

Akupunktur er en terapiform der henvender sig til krop, så vel som psyke, og målet er at få det hele til at samarbejde bedre.
I vesten har vi meget kundskab om at hovedet - og psykisk stress - påvirker kroppen.
 
I kinesisk medicin har man også bevaret kendskabet til det omvendte fænomen: nemlig at kroppen også påvirker hovedet/psyken. Og at det hele skal fungere godt, og samarbejde godt, for at man kan være frisk og rask og fungere i hverdagen.

CBIATC blev oprettet af Kina i samarbejde med WHO i 1975, som verdens første internationale uddannelsesinstitution i akupunktur for udenlandske studenter. Vigdis Lysne og Bruno Aamo har begge sin uddannelse i klassisk akunktur fra CBIATC.

 

Ved opstart af en behandlingsrække vil vi tage en snak om, hvilke symptomer du har. Har du f.eks. hjertebanken, søvnproblemer eller kvalme? Mavebesvær, en klump i halsen eller bliver du let forkølet? Fryser du let, eller er du ofte for varm? Og så videre. Spørgsmålene vil være lidt forskellige, ud fra det hovedproblem du kommer med.

Vi ser også på din tunge, samt tager din puls. Den information vi får fra dette, er med til at bygge op om den kinesiske diagnose, vi stiller. Den vil være udgangspunkt for, hvilke punkter vi vælger at nåle.

Moderne forklaringsmodeller

Der er forskellige forklaringer på, hvordan og hvorfor klassisk akupunktur virker; mekanismerne er kun i lille grad udforsket - måske fordi  lægemiddelindustrien, som finansierer det meste af medicinsk forskning, ikke har økonomiske interesser i akupunktur?

Erfaringsvidenskab

Akupunktur er først og fremmest erfaringskundskab, hvilket betyder at man haver massiv erfaring for at behandlingen virker på bestemte lidelser og forskellige symptomer, men det er ikke altid, man ved nøjagtig hvorfor, behandlingen har effekt.

Netop her har akupunktur meget mere til fælles med vestlig medicin end mange læger bryder sig om at tale om. For rigtig mange typer af medicin som hver dag gives til danske patienter kan man i indlægssedlen læse følgende: "Virkningsmekanisme ukendt". Meget ofte står der: "antaget virkningsmekanisme" i nogle år - før den bliver ændret til noget andet.

For patienterne er det som regel lige meget, om man ved hvordan lægemidlet eller akupunkturen virker - så længe man bare kommer af med sine sygdomme.

Vigdis Lysne mottager sin certifisering som akupunktør fra CBIATCs direktør.

 

Moderne medicin forklarer akupunkturens virkninger ud fra hormonale, neurale og biokemiske mekanismer. Akupunkturnålen tilfører ingenting, men stimulering af bestemte punkter i forskellige kombinationer fører til at forskellige organer justerer sig selv, hvorved kroppen selv bliver i stand til at igangsætte en heling af det, der har forårsaget de tilstedeværende symptomer.

Din lidelse afgør hvilke punkter der benyttes. Efter behandlingen begynder kroppen langsomt at respondere og reparere sig selv. Almindelige plager hvor akupunktur empirisk har god effekt, og som vi har meget erfaring med i klinikken vil være:

På det internationale nettstedet over biomedicinsk litteratur, PubMed, kan du finde mere end 23250 referencer til forskning på akupunktur.
Top