HOVEDPINE OG NAKKESMERTER


Næsten alle mennesker døjer til tider, i større eller mindre grad, med nakkesmerter, stiv nakke og hovedpine. Hvordan kan det være sådan?

Forklaringen ligger i vores fysik: mennesket betaler en pris for den fordel det er at gå oprejst - i modsætning til de fleste andre pattedyr, der går på 4 ben, i hvert tilfælde det meste af tiden. Mennesket har et tungt hoved, der balancerer på toppen af en lang, vertikal hvirvelsøjle. Det gav et udsyn og overblik andre dyr på savannen manglede, men det har altså også en pris. 
 
Et voksent menneskes hoved vejer mellem 4,5 og 5 kg, og holdes oppe af nogle ganske få muskler. Det er nemt at forestille sig, at man kan blive træt i armene når vi arbejder med dem.
 
Men nakkens muskler arbejder faktisk hele tiden med at holde hovedet i dets naturlige position: vi tænker bare ikke over det.

Hvis man også har et arbejde, hvor hovedet er mere drejet til den ene end til den anden side, eller hvor man sidder med nakken bøjet, fx foran en PC eller et mikroskop, vil hele hovedets vægt hænge efter nakkens muskler.

Det er hårdt arbejde for nakkemusklerne, og det føre 
altså ret ofte til hovedpine og smerter i nakken. I tillæg har mange fået piskesmæld i trafikken.
 

Nakkesmerter - overbelastede muskler

Mange af vores patienter har oplevet at få øvelser, fra f.eks. fysioterapeut, der skal ”styrke” nakken. Det er for det første uden hensigt - nakken arbejder allerede hver vågen time, den skal holde det tunge hovede positioneret på toppen af halsen - der behøves ikke yderligere styrkeøvelser. Patienterne fortæller da også tit at ”styrkeøvelserne” kun har gjort deres tilstand værre. For det andet er problemet at musklerne i de fleste tilfælde er overbelastede og stramme. Det de behøver, er ikke mere belastning, men mindre: aflastning og afspænding vil få musklerne igen til at virke som de skal, og nakken kan igen bære hovedet uden at det giver smerter nogen steder.

De fleste smerter i nakke og hoved skyldes altså overbelastning i nakkens muskler, kun i sjældne tilfælde slidgigt eller prolaps. Dette skal imidlertid udelukkes ved mistanke.

Forkert belastning af nakke og hals vil ofte resultere i udvikling af stramme, smertefulde og aktive fibre (myofascielle triggerpunkter) i musklerne. Fordi disse muskler er forkortede, kan det blive svært at dreje hovedet, tit sværere til den ene side, end til den anden (stiv nakke).

De samme muskler, der giver ophav til nakkesmerter, forårsager også hovedpine - forskellige muskler i nakke, pande, ansigt, tinding og hoved giver smerter i forskellige dele af nakke og hovedet.

Det er nemt, smertefrit og ufarligt at fjerne nakkesmerter og hovedpine ved hjælp af moderne dry needle technique. Virkningen mærkes med det samme.

Man kan også kombinere triggerpunktbehandling med kraniosakral terapi, fordi denne behandlingsformen specielt påvirker knoglerne i hovedet, og laver bedre forhold for hjernenerverne der skal passere ud af kraniet på en - i udgangspunktet - ret begrænset plads. Den 11. hjernenerven har som sin eneste opgave at den styrer de to muskler m. trapezius og m. sternocleidomastoideus. Begge de her muskler er tit involveret i nakkesmerter og - stivhed, så det at få lavet lidt bedre plads til nerven, vil kunne have meget at sige for den her type plager.
Top