STRESS - AKUPUNKTUR KAN HJÆLPE


Hvis du lider af stress i hverdagen, kan akupunktur være med til at afhjælpe situationen. I vesten snakker vi ofte om at psyken - det der foregår i hovedet - påvirker kroppen, derfor bliver vi stresset, når vi har for mange ting at tænke på.

Og det er rigtig nok.
 
Indenfor kinesisk medicin har man i tillæg bevaret den viden, at det er omvendt: når kroppen bliver stresset, påvirker det også hovedet. Man kan f.eks. opleve at tankerne kværner og kværner, selv om man i sin bevidsthed godt ved at det ikke gør nogen nytte. Man kan bare ikke holde op, for hele systemet er nærmest ”kørt af sporet”.

Sådan kan det i hvert fald føles:
Man er meget træt, men sover dårligt.
Man har ingen madlyst, og får for lidt energi, eller man spiser ”hele tiden” for at holde sig gående.
Man kan have hjertebanken, og følelse af uro i kroppen.
Man kan føle sig overvældet af alt det der skal gøres, og være ude af stand til blot at tage én ting af gangen, og nå det man nu engang når og så tage fri..

 

Hvis man er kommet i en sådan situation, er det en god ide at gøre noget ved sin hverdag, så man igen kan overkomme den.
 
Men mange mennesker har oplevet, at det at forandre på det psykiske, på tankerne og holdningen slet ikke er nok: kroppen kører videre, i sit opjagede, stressede, tempo.
 
Oplevelsen kan sammenlignes med en hest der er redet ud. Selv om rytteren er blevet roligere, er hesten (kroppen) stadig opjaget efter den voldsomme galop. For at hoved og krop igen skal kunne tage ud i verden i rolig skridtgang, mens de nyder udsigten og forårsvejret, skal begge to være faldet til ro.
 
Klassisk, kinesisk akupunktur virker både på krop og sind: det neddrosler/stopper tankevrimmelen, bedrer søvnen og får maven i orden, for at nævne noget.

Moderne triggerpunkt-behandling løser op på de stramme muskler der gerne følger med en stresset situation, hvor skuldrene har haft fast bopæl oppe ved ørerne en tid ... Vi ved det godt, det ligger også i vores sprog: vi siger jo, vi skal tage os sammen - og hvordan gør vi det..? Jo, ved at stramme musklerne: i skuldrene, i ryg eller mave - eller i kæben: vi bider tænderne sammen…
Og selv om man går på al verdens mindfullness-kurser, vil musklerne som man har stresset sammen til en knude, ikke løse sig selv op. De behøver hjælp, og den hjælp får de fra moderne triggerpunktbehandling.
 
Ved stress løser vi op de stramme muskler som måtte være et problem. De andre følgeproblemer man har, f.eks. dårlig søvn, uro, hjertebanken, stress-mave, eller hvad det måtte være, behandles med klassisk akupunktur eller  kraniosakralterapi.
 
Du kan læse om akupunkturs virkning ved stress i en artikel i National Geographic her.

 

Top