ISKIAS, PROLAPS OG PSEUDO-ISKIAS


Begreberne iskias og prolaps bruges ofte som om det var det samme - og mange tror det er to forskellige navne på samme tilstand. Men det passer ikke.
 
Ved en prolaps er en mellemhvirvelskive i en ryg/nakkehvirvel involveret.
 
Iskias er blot en betegnelse for en tilstand, hvor smerter stråler ned i balle, lår og læg, og nogle gange helt ned under foden. Man kan også have smerter i lænden ved iskias.

Falsk iskias

Mange af de smerter, som stråler ned i balle, lår og læg, skyldes slet ikke mellemskive prolaps. Refererede smerter fra myofascielle triggerpunkter i en dyb hoftemuskel, m. gluteus minimus, er en ganske typisk årsag til smerter der næsten er identiske med de man har, ved ”ægte” iskias. M. gluteus minimus benævnes derfor ”iskias-imitatoren” og tilstanden hedder ”pseudo-iskias.”

Dersom man ved scanning ikke har fundet nogen prolaps som trykker på nerverne, men alligevel har smerter der stråler ned i benet, skyldes smerterne næsten altid triggerpunkter i denne muskel. Også ved prolaps kan der udvikles myofascielle triggerpunkter i m. gluteus minimus. I begge tilfælde kan man nemt fjerne smerterne, ved at de-aktivere triggerpunkterne med moderne triggerpunktbehandling og dry needle teknik. 
 

Hvad er et prolaps?

Skiverne (diskene) mellem knoglerne som danner ryghvirvlen, er vigtige for at absorbere stød, og for at opretholde rygradens fleksibilitet. De består af en blød kerne (nucleus), som er omgivet af en hård ring. Hvis denne ydre ring bryder sammen, vil den bløde kerne kunne lave en udposning på skiven. Det er en prolaps.
 

”Ægte” iskias - prolaps

Hvis en prolaps presser mod nerverødderne, der kommer ud fra kanaler mellem lumbalhvirvlerne, vil det kunne give smerter, der stråler nedad i balle, lår og læg, og ofte helt ned til fod.

Det er typiske prolapssmerter, men en prolaps behøver ikke altid give smerter. Hvis skiven er brudt sammen, uden at trykke på nogen nerve, kan det være ganske symptomfrit.

Og som vi skal se, skyldes ikke alle smertestrålinger nedover baglåret, en prolaps.

Refereret smerte opstår i etmyofascielt triggerpunkt, men smerten opleves i afstand fra smertens kilde. Hver af kroppens muskler, har sit særegne smertemønster.

Årsager til prolaps?

Hvorfor får nogle mennesker prolaps? Her har rygspecialisterne mange forslag: det kan angiveligt skyldes arvelighed, overvægt, at man har for lidt eller for meget fysisk aktivitet, det kan være overbelastninger, arbejde i ugunstige stillinger, aldersbetingede forandringer i rygsøjlen - eller at man er stresset og lever et ulykkeligt liv. Psykologi og stress kan bruges som forklaring på det meste.
 
Men mange mennesker har oplevet at få prolaps ved bare at rejse sig fra sofaen og strække sig efter en kop kaffe, eller dreje sig for at plukke et hindbær - uden at være overvægtig, i dårlig fysisk form eller stresset og ulykkelig.
 

Andre årsager

Der findes en række dybe, korte muskler (m. multifidi, m. rotatores, m. intertranversari) der ligger tæt ved rygsøjlen og stabiliserer ryggen. Hvis nogle af disse muskler forkortes på grund af myofascielle triggerpunkter, vil det kunne give et øgt tryk på skiven, og resultere i en prolaps. Hvis man de-aktiviserer sådanne triggerpunkter med moderne triggerpunktbehandling og dry needle teknik, vil prolapsen kunde gå tilbage af sig selv.
 
Top