HOVEDPINE OG MIGRÆNE


Hovedpine og migræne

Hver 3. dansker har på et tidspunkt søgt hjælp hos læge for hovedpine. De to almindeligste årsager til hovedpine er spændingshovedpine og migræne. Ofte oplever patienter med migræne også at et anfald begynder med spændingshovedpine, eller stram nakke, og så kommer migrænen rullende.

Spændingshovedpine

skyldes spændinger og stramme muskulære bånd - myofascielle triggerpunkter - i nakkens og halsens muskler (fx m. trapezius, m. splenius, m. sternocleidomastoideus), nogle gange også i kæbens (m. masseter) og ansigtets muskler (m. temporalis). Sådanne smerter behandler vi ved at de-aktivere triggerpunkterne.

Når stramhederne er fjernet, er hovedpinen normalt også væk.

Vores behandling af migræne er todelt: vi løsner de stramme muskler omkring hoved og nakke op, som ved spændings hovedpine, ved hjælp af moderne dry needle teknik. Derefter behandler vi med klassisk kinesisk akupunktur.

 

Man kan også kombinere triggerpunktbehandling med kraniosakralterapi, fordi denne behandlingsformen specielt påvirker knoglerne i hovedet, og laver bedre forhold for hjernenerverne der skal passere ud af kraniet på en - i udgangspunktet - ret begrænset plads. Den 11. hjernenerven har som sin eneste opgave at den styrer de to muskler m. trapezius og m. sternocleidomastoideus. Begge de her muskler er tit involveret i hovedpine, så det at få lavet lidt bedre plads til nerven, vil kunne have meget at sige for den her type plager.

 

Anfaldene bliver på den måde færre og mindre kraftige, fordi de stramme muskler - der har tendens til at sætte migrænen i gang - fjernes, samt at hele kroppen harmoniseres af den klassiske akupunktur.

Mange af vores patienter bliver helt af med deres migræne, eller de har færre og mildere anfald.

Et typisk behandlingsforløb vil være 10-15 behandlinger, før patienten normalt kan se frem til en længere periode med mindre plager. Ved tilbagefald bedres tilstanden som regel med færre behandlinger, typisk 4-6, før hovedpinen/migrænen igen er væk, eller på et niveau der er til at leve med.

Migræne

Migræne er en hovedpine der kommer i anfald, normalt kun på denne ene siden af hovedet, og den er ofte ledsaget af kvalme og/eller opkastning. Den kan ses i alle aldersklasser. Patienten bliver som regel overfølsom for alle sansestimuli, specielt lys og lyd, og ønsker gerne at hvile i et mørkt, kølig værelse til anfaldet går over - fra nogle timer til maksimum 3 døgn.

Man kender ikke årsagen til migræne, men forskning har vist, at de store blodkar udenpå hjernen udvider sig under et anfald, og at der er ændringer i de elektriske impulser i hjernen under et anfald.

Mange migrænepatienter oplever at mad som chokolade, rødvin, lakrids eller ost kan udløse anfald. En del kvinder vil også mærke, at de i enkelte perioder i menstruationscyklussen har lettere ved at få migræneanfald.

Søg læge

Ved pludselig opstået svær hovedpine skal du kontakte lægen straks, hvis du også har et eller flere af følgende symptomer:

  • høj feber
  • stiv nakke
  • din bevidsthed er påvirket
  • kramper
  • synsforstyrrelser
  • taleproblemer
  • svært ved at styre arme eller ben

Du skal også få et lægetjek, hvis du har vedvarende hovedpine, eller hvis hovedpinen følges af neurologiske symptomer, eller en generel forandring i din almentilstand.

Top