HOVEDPINE OG NAKKESMERTER


Næsten alle mennesker døjer til tider, i større eller mindre grad, med nakkesmerter, stiv nakke og hovedpine. 

Forklaringen på det her fenomen ligger i vores fysik: mennesket betaler en pris for den fordel det er at gå oprejst - i modsætning til de fleste andre pattedyr, der går på 4 ben, i hvert tilfælde det meste af tiden. Mennesket har et tungt hoved, der balancerer på toppen af en lang, vertikal hvirvelsøjle. Det giver et udsyn og overblik andre dyr, (der fortsat bor) på savannen, mangler. Men den oprejste gange har altså også en pris. 
 
Et voksent menneskes hoved vejer mellem 4,5 og 5 kg, og holdes oppe af nogle ganske få muskler.

Det er nemt at forestille sig, at man kan blive træt i armene når vi arbejder med dem. Men nakkens muskler arbejder faktisk hele tiden med at holde hovedet i dets naturlige position: vi tænker bare ikke over det.

Hvis man også har et arbejde, hvor hovedet er mere drejet til den ene end til den anden side, eller hvor man sidder med nakken bøjet, fx foran en PC eller et mikroskop, vil hele hovedets vægt belaste (nogle få af) nakkens muskler.

Det her er hårdt arbejde for nakkemusklerne, og det fører 
altså ret ofte til hovedpine og smerter i nakken. I tillæg er det ikke ualmindeligt at man har fået yderligere pres på nakken efter trafikuheld eller faldulykker.
 

Nakkesmerter - overbelastede muskler

Mange af vores patienter har fået i opgave at gøre øvelser, der skal ”styrke” nakken.

Det har for det første ingen hensigt: nakken arbejder allerede hver vågen time, den skal holde det tunge hovede positioneret på toppen af halsen - der behøves ikke yderligere styrkeøvelser. Patienterne fortæller da også tit at ”styrkeøvelserne” kun har gjort deres tilstand værre.

For det andet er problemet at musklerne i de fleste tilfælde er overbelastede og stramme. Man behøver mindre belastning, ikke mere: aflastning og afspænding vil få musklerne til igen at virke som de skal, og nakken kan igen bære hovedet uden at det giver smerter eller ubehag.

De fleste smerter i nakke og hoved skyldes altså overbelastning i nakkens muskler, kun i sjældne tilfælde slidgigt eller prolaps. (Det sidste skal selvsagt udelukkes ved mistanke, og man bør i sådanne tilfælde tage det op med sin læge).

Forkert belastning af nakke og hals vil ofte resultere i udvikling af stramme, smertefulde og aktive fibre (myofascielle triggerpunkter) i musklerne. Fordi disse muskler er forkortede, kan det blive svært at dreje hovedet, tit sværere til den ene side, end til den anden (stiv nakke).

De samme muskler, der giver ophav til nakkesmerter, forårsager også hovedpine - forskellige muskler i nakke, pande, ansigt, tinding og hoved giver smerter i forskellige dele af nakke og hovedet.

Smertene kan fjernes

Det er nemt, smertefrit og ufarligt at fjerne nakkesmerter og hovedpine ved hjælp af moderne dry needle technique. Virkningen mærkes med det samme.

Man kan også kombinere triggerpunktbehandling med kraniosakralterapi. KST påvirker bl.a knoglerne i hovedet, og laver bedre forhold for hjernenerverne der skal passere ud af kraniet på en - i udgangspunktet - ret begrænset plads. Den 11. hjernenerven har som sin eneste opgave at den styrer de to muskler m. trapezius og m. sternocleidomastoideus. Begge de her muskler er tit involveret i nakkesmerter og - stivhed, så det at få lavet lidt bedre plads til nerven, vil kunne have meget at sige for den her type plager.

Med nakkesmerter følger også tit anspændthed (eller omvendt ...), og for en del mennesker vil det være gunstig å få en mere generel afspænding i forbindelse med behandlingen. Kraniosakralterapi er en meget virkningsfuld overordnet behandlingsform, der afspænder hele/store dele af kroppen. KST er således også udmærket ved stresstilstande, som jo desværre er så udbredt i dag. 

Ny forskning viser at kraniosakralterapi er en effektiv behandling ved nakkesmerter. 

Top