CRANIOSACRALTERAPI


CranioSacral terapi (Upledger)

Upledger Institute ble grundlagt efter mange års kliniks forskning på CranioSacral behandling.

I 2001 omtalte Time Magazine Dr. Upledger som en af de mest nyskabende behandlere i det nye årtusinde.

Mit første møde med CranioSacral terapi (CST) var hos Dr. Perrin i Manchester. Og eftersom jeg er en kundskabs-junkie, skulle jeg jo selvsagt finde et sted hvor jeg kunne lære mere om det her.

På mit første kursus i CST fortalte en af mine medkursister at hun havde døjet med stærke smerter efter et groft overfald der havde givet hende omfattende skader. Hun havde været gennem det hele – fysio, kiropraktik, træning, massage, meditation, etc, etc, men ingenting havde rigtigt rykket smerterne.

Så forsøgte hun CranioSacral terapi hos en Upledger-terapeut … og som hun selv opsummerede oplevelsen:

 

jeg vidste ikke hvad han gjorde, men jeg tænkte – wow: det her vil jeg også lære!

 

Og lidt på samme måde er det blevet med mig og CranioSacral – jeg ville også mega gerne lære hvordan man kan få til de – temmelig imponerende – ting som CST nogle ganger kan, i hænderne til en erfaren terapeut.

Og nu er jeg på vej derhen. Jeg lærer mere for hver kursussamling, og jeg mærker også at det virker ind på min behandling med triggerpunkter: det er lettere at finde det eksakt rigtige sted at sætte nåle, så man får de rigtig gode twitch der får musklen til at slippe og smerten til at forsvinde. Den bedrede teknik medfører at der er brug for færre indstik – noget som igen giver (endda) gladere patienter …

Hvornår er det behov for CranioSacral terapi

Mange ting i et normalt liv kan påvirke det CranioSacrale system, sådan at der dannes spændinger der delvis blokerer bevægelserne i det CranioSacrale system. Det kan f.eks. være små – eller større – fald, virusinfektioner, eller generelt stressende perioder i livet. En CS-terapeut vil kunne mærke de aktuelle forandringer på patientens CranioSacrale puls.

Traumer (fysiske og psykiske – alt fra bilulykker eller fald, til mobning eller voldtægt) vil også kunne påvirke det CranioSacrale system negativt, og give restriktioner. Sådanne restriktioner vil kunne påvirke mange av kroppens systemer (alt efter hvor de sidder) – så som fordøjelsessystemet, det endokrine system, nervesystemet, hjerte/karsystemet, osv.

Omvendt modtager også det CranioSacrale system information fra hele kroppen, så at der er en kontinuerlig kommunikation mellem de ulige deler af kroppen. Den her indre kommunikation gør at man ved hjælp af CranioSacral terapi kan påvirke rigtigt mange af kroppens systemer, og ved det få genoprettet balance og give bedre livskvalitet og øget sundhed hos patienten. 

 

Kroppen husker – Somatoemotionel release 

Store traumer vil selvsagt kunne skade kroppen fysisk. I tillæg ser man i en del tilfælde at der også opstår en følelsesbetinget reaktion i kroppens væv. Det er som om skrækken ”sætter sig i benene”, ikke blot i psyken. Dr. Upledger udviklede metoden SomatoEmotionel Release (oversat: krop-følelse-frigøring) for at påvirke de følelsesmæssig betingede restriktioner i vævet, og for at få disse restriktioner til at slippe.

SomatoEmotionel Release, sammen med de andre teknikker indenfor CranipoSacralterapi, vil være meget værdifulde ved lidelser som stress, angst, posttraumatisk stresslidelse etc.

Det CranioSacrale system:

  • Knoglerne i kraniet (derfor første del af navnet: ”cranio”), rygsøjlen og korsbenet (sacrum – som er den anden del i navnet.)
  • Membranerne, blandt andet dura mater, der ligger mellem hjernen og kraniets knogler.
  • Hjernevæsken (cerebrospinalvæsken), som cirkulerer omkring hjernen og rygmarven.
     

Den CranioSacrale rytme og dens cyklus på 6 -12 pulseringer pr. minut, blev opdaget af Dr. Upledger. Bevægelsen i kraniet kommer som følge af henholdsvis produktion (udslip) og genoptagelse af cerebrospinalvæsken. Bevægelsen kan sammenlignes med den bevægelse vejrtrækningen laver i kroppen, blot at den er mindre markant (men ikke mindre vigtig …) Man kan måle den CranioSacrale rytmen med avancerede instrumenter, men det gøres kun i laboratorium. I klinisk praksis er det terapeutens hænder der mærker rytmen.

 

Dr. Upledger udviklede CranioSacral terapi da han opdagede at det ofte var nødvendigt at arbejde med muskler og bindevæv omkring det CranioSacrale system (og ikke kun med knoglerne, som man typisk arbejder med indenfor osteopati og kiropraktik).

Top