FAQ, BEHANDLINGSFORLØBET


Hvorledes virker behandlingen?

For at behandlingen skal virke, er det nødvendigt, at vi rammer det syge punkt i det stramme muskelbånd (myofascielle triggerpunkt). Det mærkes ved at musklen trækker sig hurtigt sammen og giver slip (twitch). Nogle patienter beskriver det som en slags krampe, der løber gennem musklen, eller et spjet.

Hvor længe skal jeg vente på bedring?

Det led, der er behandlet, føles næsten altid med det samme friere og løsere, og man har noget mindre smerter. Ved akutte smerter, kan det nogle gange hende, at smerterne er helt væk allerede i løbet af første behandling.

Kan jeg få mere smerter efter behandling?

Man bliver typisk øm/får smerter i de muskler, der er behandlet, og det er en normal reaktion på det twitch, behandlingen fremprovokerer i musklen. Disse efter-behandlings-smerter skyldes, at twitch-reaktionen afstedkommer mælkesyre i musklen. Derfor kan sådanne smerter minde om, de smerter man får efter at have trænet hårdt.

Smerternes varighed er fra nogle timer og op til 2 døgn. Nogle ganske få har smerter i længere tid.

Enkelte patienter får temmelig ondt og bliver derfor bange. De frygter, at behandlingen skal gøre, at man får det værre. Ingen får det værre af triggerpunkt-behandling, men har man haft sine smerter gennem lang tid/mange år vil der gennem et behandlings-forløb være gode og dårlige dage. Kroppen/musklerne/ triggerpunkterne skal have tid til at slippe ”krampetilstanden”, men ingen tager skade af kompetent triggerpunkt-behandling.

Vil efter-smerterne altid være der?

Efter behandlings-smerterne bliver ofte markant mindre eller forsvinder helt efter 3. - 4. behandlinger, selvom nogle patienter kan døje med efter-smerter længere. Jo strammere en muskel er når behandlingen begynder, desto kraftigere vil disse smerter være, og desto længer tid vil det tage, før de er væk.

Hvad hvis mine smerter kommer tilbage?

Det er også typisk, at de smerter, man døjer med/har døjet med, og som man behandles for, vender tilbage, nogle timer/et par dage efter behandlingen. Dette skyldes, at de aktive muskelfibre (triggerpunktene) skal de-aktiveres fuldstændigt, før smerterne er helt væk. Dette tager tid - og typisk flere behandlinger.

Bedringen kommer derfor lidt rykvis: man har tit følelsen af at gå to skridt frem, og så et tilbage. Man kan blive lidt ked af det, når skridtet tilbage kommer - så føler man, at behandlingen alligevel ikke hjælper. Men hvis man holder modet oppe og finder tålmodighed til at gennemføre et fornuftigt antal behandlinger, så forsvinder smerterne typisk stille og roligt samtidig med, at bevægeligheden også bliver bedre.
 
De patienter der kommer til os for anden gang, gerne kommer meget tidligere i forløbet, og de behøver derfor færre behandlinger.

Hvor mange behandlinger behøver jeg?

Akutte smerter kræver få behandlinger (typisk 2 - 6 behandlinger), mens kroniske smerter (af mere end 12 ugers varighed) ofte kræver flere. Undervejs i behandlingsforløbet, kan det ske, at smerterne vender tilbage, og det kan føles som om, det ikke er blevet bedre. Så hænder det, at man giver op, og tror at behandlingen ikke virker. Men ofte har man bare brug for flere på hinanden følgende behandlinger. Hvis man har haft smerter rigtigt længe, behøver man næsten altid mere end 3 - 4 behandlinger for at blive varigt smertefri.

De fleste patienter, der kommer til os, har typisk gået til fysioterapeut eller kiropraktor adskillige gange gennem måneder og år. Vi kan derfor sagtens forstå, at man er træt af smerter. Men samtidig behøver vores behandling tid til at gøre sit job, og 2 - 4 behandlinger er sjældent tilstrækkeligt ved kroniske smerter - selv om nogle mennesker responderer meget hurtigt på behandlingen. 

Hvor hyppigt skal der behandles?

For at få de bedste resultater, skal man behandles, ca. hver 3. dag; når efter-smerterne er over, men før de oprindelige smerter vender helt tilbage, dvs. før musklerne har trukket sig helt sammen igen.

Hvad med træning?

Du skal ikke træne eller belaste de led og muskler, som netop er behandlet. Særlig de første dage efter behandling er det vigtigt at musklerne får hvile og mulighed for at genvinde dens elasticitet.

Du skal ikke lave styrke- eller strækkeøvelser, før triggerpunkterne er fuldstændig de-aktiveret. 

Varmt eller koldt?

Du skal ikke køle de smertefulde områder ned, men tværtimod tilføre varme (varmt brusebad, varmepude etc.)

Skal jeg drikke meget vand for at rense ud?

Moderne triggerpunkt-behandling er ingen ”udrensnings-kur”, og behandlingen producerer heller ingen affaldsstoffer. Triggerpunkt-behandling med tør nål får stramme, dysfunktionelle muskler til at begynde at arbejde normalt igen. Dermed forsvinder smerterne, helt uafhængigt af hvor meget du drikker. 

Hvad forårsager smerterne?

De fleste af vores smerter skyldes ikke beskadigede diskus, gigt eller nerver i klemme, som man ofte tror, men patologisk forkortede muskelfibre, altså myofascielle triggerpunkter. Den mest effektive måde at de-aktivere triggerpunkter på, er dry needling (tør nål). Men ved langvarige kroniske smerter, vil det ofte kræve en del behandlinger, fordi tilstanden har bidt sig fast i musklerne, så triggerpunkterne jævnligt skal de-aktiveres.

Moderne triggerpunkt-behandling med dry needle teknik, er baseret på forskningen af de to amerikanske læger dr. Janet Travell og dr. David Simons, og har intet med kinesisk akupunktur at gøre.

Origo Akupunktur ApS har særlig kompetence inden for moderne triggerpunkt-behandling og kan afhjælpe langt de fleste smerte-tilstande.
Top