KRANIOSAKRALTERAPI


Upledger Kraniosakralterapi

 

Blid og effektiv behandling der bryder onde cirkler

 

Upledger Institute ble grundlagt efter mange års kliniks forskning på Kraniosacral behandling. I 2001 omtalte Time Magazine Dr. Upledger som en af de mest nyskabende behandlere i det nye årtusinde.

Vigdis Lysne er sertifiseret kraniosakralterapeut fra Upledger Institute.

På mit første kursus i CST fortalte en af mine medkursister at hun havde døjet med stærke smerter efter et groft overfald der havde givet hende omfattende skader. Hun havde været gennem det hele – fysio, kiropraktik, træning, massage, meditation, etc, etc, men ingenting havde rigtigt rykket smerterne.

Så forsøgte hun CranioSacral terapi hos en Upledger-terapeut … og som hun selv opsummerede oplevelsen:

 

jeg vidste ikke hvad han gjorde, men jeg tænkte – wow: det her vil jeg også lære!

 

Og lidt på samme måde er det blevet med mig og Kraniosakralbehandling: jeg vil også mega gerne lære hvordan man kan få til de – temmelig imponerende – ting som CST nogle ganger kan, i hænderne til en erfaren terapeut.

 

Kraniosakralterapi har mødt meget modstand og det er tit blevet sagt at behandlingen mangler videnskabelig belæg. Det er ved at vende. Her kan du læse et blogindlæg af læge Chris Centeno, MD. Centeno er specialist i regenerativ medisin, og arbejder i det nye feltet Interventional Orthopedics. Han beskriver sin oprindelige skepsis mod Kraniosakralterapi som han, dessverre, deler med mange læger. Heldigvis kan man forandre mening: 

"One of the treatments I couldn’t get my arms around was craniosacral therapy.

Now new craniosacral therapy research shows that this therapy works for neck pain"

 

Her finder du studiet der viser, kort opsummeret med læge Chris Centenos ord: "CST improved neck pain more than the sham treatment": 

Kraniosakralterapi bedret nakkesmerter mere end placebo-behandling gjorde. 

Hvornår er det behov for Kraniosakral terapi 

Kraniosakral terapi er effektiv mod smerter i nakke og skuldre, hovedpine, migræne og koncentrationsvanskeligheder samt lændesmerter for blot at nævne nogle få.

Kraniosakral terapi kan endvidere bruges til behandling af skader fra fald og ulykke, ligesom det er fortrinligt til behandling af stress.

De blide teknikker gør det muligt at spille på hold med kroppen, så den kan afspændes i sit eget tempo. Fremfor f.eks. at bruge manipulationer der man forsøger at tvinge en forandring frem, bruger man lang tid.

Denne blide tilgang til spændinger og problemer giver gode resultater på tilstande, som kan være vanskelige at finde hjælp til indenfor det traditionelle sundhedsvæsen.

 

Stress

Det, vi til daglig kalder stress, kommer oftest af en overaktivitet i det sympatiske nervesystem – det, der aktiverer vores kamp/ flugt-reaktioner. Modsat fører aktivering af vagusnerven (dvs. det parasympatiske nervesystem) til afspænding. Det er meget vigtigt at have en balance mellem disse to. I kraniosakralterapi arbejder vi bl.a. med kraniets knogler. Det giver bedre forhold for de hormonproducerende kirtler og for hjernenerverne (deriblandt vagusnerven), så den bedre kan klare arbejdet med at være modvægten til vores sympatiske nervesystem. Vi arbejder også med at afspænde muskler og bindevæv, så det sympatiske (stress)system kan slippe for at være på konstant overarbejde. 

I vores moderne samfund, med et tempo der ofte er for højt for mange mennesker, kan det være svært for kroppen at finde tid og rum til at falde til ro, når nervesystemet overaktiveres. Når det er tilfældet, vil spændingerne øges lidt, dag for dag, uge for uge. Det kan f.eks. føre til, at blodtrykket øges, mave/tarm-funktionerne er på hårdt arbejde (f.eks. på grund af nedsatte tarmbevægelser) eller, at blodstrømmen i stedet for primært at forsyne vitale organer, nu anvendes til at forsyne primært musklerne. 

Når stress eller skader medfører at der er for lidt plads til nerverne, der de går ind og ud af rygmarven, kan det gøre dem hypersensitive. Det vil kunne medføre, at stress-nervesystemet kommer under et konstant bombardement, og det kan blive overaktiveret. Lidt efter lidt kan hypersensibiliteten spredes, og i værste fald bliver hele kroppen ramt. 

Med stress følger ofte onde cirkler. Man spænder op i kroppen, og nervesystemet kommer op i højt gear – det skaber mere stressfølelse ... og cirklen er i gang ...Kraniosakral terapi er rigtig god hjælp til at bryde den onde cirkel og samtidig sætte gang i de gode cirkler, vi alle har brug for. Efter kraniosakral terapi føler man sig typisk langt mere afspændt og kan gå til hverdagen med mere ro i krop og sind. Det fører gerne til bedre håndtering af stress og bedre søvn – og så bliver humøret og livet også lysere.

Behandlingsprincipperne indenfor kraniosakral terapi er udviklet af det amerikanske Upledger Institut. De osteopatiske teknikker, der anvendes, er udviklet af Barral instituttet, som i øvrigt også er amerikansk.

"Jeg er gennem mange år kommet i Vigdis’ akupunktur-klinik, så da jeg erfarede, at hun havde uddannet sig som kraniosakral-terapeut, var glæden stor, da jeg ved, hvad Vigdis står for.

Omsorg, omhyggelighed og professionalitet. Man føler sig altid mødt og forstået, og Vigdis sætter en stor ære i at hjælpe en med lige netop de vanskeligheder, man har.

For mit vedkommende var det voldsom stress og belastning af både krop og nervesystem efter flere traumatiske hændelser indenfor kort tid, hvilket havde resulteret i, at jeg bl.a. havde uforklarlige nervesmerter, koncentrationsvanskeligheder og et overbelastet nervesystem.

Allerede efter den første behandling fik jeg det bedre, end jeg har haft det i månedsvis. Faktisk ser jeg nu lyst på fremtiden og tænker, at jeg måske kan komme tilbage til arbejdsmarkedet på normale vilkår igen."

Kvinde fra Skanderborg

Hvor mange behandlinger skal jeg regne med? 

I et almindeligt forløb starter vi op med 3 behandlinger – en om ugen, og så evaluerer vi løbende. Typisk skal man regne med to til fire behandlinger for et akut opstået problem. Når problemet har stået på i længere tid, behøves flere behandlinger.

Mange mennesker bruger KST en gang i mellem som en måde at holde kroppen afspændt på og nogenlunde fri for opmagasineret stress. Nogle vælger at komme en gang om måneden, andre hver anden måned. Det kommer igen helt an på den enkeltes individuelle behov.

 

Hvordan foregår behandlingen?  

Man ligger påklædt på briksen, mens behandleren bruger blide, osteopatiske og kraniosakrale teknikker for at løsne op kroppens bindevæv og muskler, samt for at fjerne spændinger i nervesystemet.Påvirkningen er mild, men virkningsfuld, idet man hellere bruger længere tid fremfor kraft. De fleste føler sig dybt afspændte efter behandlingen. Nogle mennesker beskriver det som at få batterierne ladet op.

 

Kroppen husker – Somatoemotionel release 

Store traumer vil selvsagt kunne skade kroppen fysisk. I tillæg ser man i en del tilfælde at der også opstår en følelsesbetinget reaktion i kroppens væv. Det er som om skrækken ”sætter sig i benene”, ikke blot i psyken. Dr. Upledger udviklede metoden SomatoEmotionel Release (oversat: krop-følelse-frigøring) for at påvirke de følelsesmæssig betingede restriktioner i vævet, og for at få disse restriktioner til at slippe.

SomatoEmotionel Release, sammen med de andre teknikker indenfor CranipoSacralterapi, vil være meget værdifulde ved lidelser som stress, angst, posttraumatisk stresslidelse etc. 

Det Kraniosakrale system:

  • Knoglerne i kraniet (derfor første del af navnet: ”kranio”), rygsøjlen og korsbenet (sakrum – som danner den anden del i navnet.)
  • Membranerne, blandt andet dura mater, der ligger mellem hjernen og kraniets knogler.
  • Hjernevæsken (cerebrospinalvæsken), som cirkulerer omkring hjernen og rygmarven.
     

Den CranioSacrale rytme og dens cyklus på 6 -12 pulseringer pr. minut, blev opdaget af Dr. Upledger. Bevægelsen i kraniet kommer som følge af henholdsvis produktion (udslip) og genoptagelse af cerebrospinalvæsken. Bevægelsen kan sammenlignes med den bevægelse vejrtrækningen laver i kroppen, blot at den er mindre markant (men ikke mindre vigtig …) Man kan måle den CranioSacrale rytmen med avancerede instrumenter, men det gøres kun i laboratorium. I klinisk praksis er det terapeutens hænder der mærker rytmen.

 

Dr. Upledger udviklede kraniosakral terapi da han opdagede at det ofte var nødvendigt at arbejde med muskler og bindevæv omkring det kraniosakrale system (og ikke kun med knoglerne, som man typisk arbejder med indenfor osteopati og kiropraktik).

Top