Ryg og lændesmerterer af de hyppigst forekommende smerter

Op til 80 procent af alle mennesker har rygsmerter på et eller andet tidspunkt i livet.

Forskergruppen omkring lægerne dr. Travell og dr. Simons i deres omfattende forskningsarbejde fra 1940-tallet og frem til i dag viste den almindeligste årsag til smerter i lænden er ændringer i musklerne - triggerpunkter.

Som oftest finder man ved lændesmerter intet galt på scanningerne, noget som jo er helt som forventet – al den tid muskelskader/forandringer ikke vises på diagnostiske scanninger (de kan påvises i elektronmikroskop, og det gøres i forskningssammenhæng).

Ved de langt fleste lændesmerter er der altså ikke tale om skader i rygsøjlen. Smerterne stammer som regel ikke fra skadede knogler, led, nerver, eller fra skiverne mellem ryggradens hvirvler.

Det fleste ryg/lændesmerter har sin årsag i triggerpunkter i ryggen og baldens muskler – og det er en god nyhed – for så kan de som regel også relativt nemt fjernes.

Ved de fleste lændesmerter er der ikke tale om skader i rygsøjlen, men triggerpunkter. 

Både akutte og kroniske smerter i lænd og ryg behandles med triggerpunktbehandling.

Hekseskud og lumbago

Lumbago er latin for "smerter i lænd", og hekseskud er et gammelt udtryk for akut lumbago.

En populær antagelse er at pludselig og intense smerter i lænden skyldes låsninger i rygradens facet-led.

Akut stiv og smertefuld ryg viser sig imidlertid som oftest at være forårsaget af triggerpunkter i m. gluteus medius. Linket viser illustrationer af de smertemønstre, som giver oplevelse af "låst" lænd.

Andre lænde- og rygmuskler (fx m. quadratus lumborum, m. iliopsoas og m. longissimus thoracis, for at nævne nogle) komplicerer ofte billedet, når smerterne er blevet kroniske.

Den mindste, inderste, baldemusklen (m. gluteus minimus) kan i tillæg give smerter der ligner iskias.

Ryg- og lændesmerter er typisk smerter som "kommer og går" gennem mange år, fordi triggerpunkterne skifter mellem passiv og aktiv tilstand. Passive triggerpunkter er ømme når man trykker på dem, men føles ellers kun som stive muskler.

Aktive triggerpunkter giver tit kraftige refererede smerter. Triggerpunkter er normalt ret nemme at behandle, ved hjælp af moderne triggerpunktbehandling, især hvis smerterne er akutte. Kroniske smerter tager mere tid.
Ved de fleste lændesmerter er der ikke tale om skader i rygsøjlen, men triggerpunkter. 

Både akutte og kroniske smerter i lænd og ryg behandles med triggerpunktbehandling.