Smerter i hofte, balde, lyskeskydes typisk triggerpunkter i muskler

Mellem lårben, hofte og ryg går der flere kraftige muskler som binder overkrop sammen med underkrop. Mange af de komplicerede smertemønstre som udvikler sig i balde, hofte, lænd og lyske skyldes triggerpunkter i ryg og lår.

Symptomer fra triggerpunkter føles tit som diffuse «indre» smerter eller ubehag og stråler væk fra triggerpunktet, i de fleste tilfælde nedad. Smerterne manifesterer sig typisk i så stor afstand fra triggerpunktet at både patient og behandler ikke er i stand til at identificere smerternes kilde.

Den dybe hoftemuskel, m. gluteus minimus, og er et godt eksempel på det her fænomen. Musklens refererede smerter stråler nedover til balde, lår og læg, præcis som ved diskusprolaps. Disse refererede smerter bliver derfor ofte fejldiagnosticeret som symptomer på iskias, eller som «nerve i klemme». 

Smertemønsteret der skyldes triggerpunkter i m. gluteus minimus, kaldes da også pseudoiskias.
Refererede smerter

Det at smerterne fra triggerpunkter kan mærkes et andet sted end triggerpunktet sidder (refererede smerter) kan være en medvirkende årsag til at så mange som 20 procent af alle dansker over 18 år døjer med kroniske smerter. For hvis man kun behandler smerterne der hvor de opleves, og overser triggerpunkterne, der er årsag til smerterne, får man kun forbigående smertelindring. 

Med en sådan tilgang vender smerterne hele tiden tilbage – fordi årsagen jo ikke er fjernet. Og efter nogen tid bliver de karakteriseret som «mystiske», «uforklarlige» eller «psykogene».

Men smerterne er typisk muskulære, og kan som oftest fjernes.

M. quadratus lumborum, en stor rygmuskel, giver aldrig smerter til ryg, derimod til balde og hofteled, mens en af de store baldemuskler, m. gluteus medius, giver den karakteristiske følelsen af at lænden er låst – et typisk symptom ved lumbago. 

Ellers kan triggerpunkter i de to store rygstrækkere (m. longissimus thoracis og m. iliocostalis lumborum) forårsage smerter i balde, op til 30 centimeter fra triggerpunktet.

Smerter i lyske

Både de lave, skrå mavemuskler (m. obliquus externus abdominis) og en af de dybe rygmuskler (m. iliopsoas) kan give smerter nedad til lysken, mens nogle af lårets aduktorer (muskler som skal bevæge benet ind mod midterlinjen) kan give smerter opad til samme område. Det er typisk at smerterne føles inde i selve lysken, mens de muskler som forårsager smerterne blot er stramme og ømme.

Træning og strækning

Patienterne får typisk det råd at de skal træne og strække de svage og forkortede muskler. Det er ikke nødvendigvis klogt: kraftig kontraktion (styrketræning) af muskler der er svækket pga. triggerpunkter, vil aktivere triggerpunkterne. Hvis man har triggerpunkter i en musklen, vil styrketræning derfor faktisk ikke øge musklens styrke, men heller svække den. Dermed øges smerterne. 

Strækning udover smertegrænsen af muskler der har latente triggerpunkter, aktiverer også triggerpunkterne, og fører til at de dysfunktionelle muskelfibre trækker sig yderligere samme.