SMERTER VED BÆKKENLØSNING?


Cirka hver anden gravide kvinde vil i løbet af sin graviditet opleve smerter i bækken eller ryg, selv om ikke alle har langvarige smerter. Symptomerne på bækkenløsning kan komme pludseligt og opstår hos de fleste mellem 24. og 36. graviditetsuge. Dog kan symptomerne starte tidligere efter flere graviditeter.

Symptomerne kan være:

  • Smerter i området omkring bækken, balder, ryg, lyske eller lænd

  • Bækkenet føles ustabilt

  • Smerterne kan komme når man står op i for lang tid, efter gåture, ved trappegang eller når man ligger på ryg.

Bækkenløsningssmerter under graviditet skyldes primært, at man som gravid udskiller hormonet relaxin, som gør at led og ledbånd i bækken bliver løsere, så det under fødselen kan udvide sig og give plads til barnet. Eftersom det sker i kombination med en hurtig vægtforøgelse, kan det gøre at flere af leddene i bækkenet bliver for løse. Det igen kan medføre smerter. Hos de fleste kvinder forsvinder disse smerter i løbet af de første tre måneder efter fødslen.
 

Bækkensmerter ved graviditet er ikke altid bækkenløsning

Den øgede belastning på musklerne i lænd, bækken og lyske, kan også resultere i at fibre i de overbelastede muskler trækker sig sammen og ”låser” sig. Der dannes myofascielle triggerpunkter som består af muskelfibre, der er permanent aktiverede, stramme og smertefulde.

Triggerpunkter giver refererede smerter, dvs. smerter som opleves/føles på et andet sted end, hvor skaden/triggerpunktet er lokaliseret. Fænomenet refererede smerter er kendt indenfor medicinen, og et andet eksempel på refererede smerter er akutte smerter som stråler ud til venstre skulder og arm ved hjerteinfarkt.
Bækkenløsning og smerter i bækken
Smerter i bækken, der opfattes som bækkenløsnings-smerter, skyldes altså ikke altid et løst bækken: Både under og efter svangerskabet er det ofte triggerpunkter, der giver smerterne.

Ofte er der tale om refererede smerter fra ryg og hoftemuskler (fx m. iliopsoas, m. piriformis, m. adductor magnus, m. longus, m. rectus femoris, m. gluteus medius).
 
Smerter fra triggerpunkter responderer dårligt på massage og manipulering af led, men er typisk nemme at fjerne ved hjælp af korrekt dry needling terapi.
 

Smerterne sidder i kroppen - ikke i hovedet!

Når sådanne smerter vedvarer, i uger, måneder og år efter svangerskabet, er det indlysende at disse smerter ikke mere skyldes et løst bækken. Så er det, mange læger begynder at tro, at smerterne ikke findes i kroppen, men i psyken.
 
Et dansk forskningsprojekt, hvor man injicerede saltvand ind i muskler rundt bækkenet hos både mænd og kvinder, viste at både mænd og kvinder udviklede ”bækkenlæsningssmerter”. Men eftersom mænd ikke har bækkenløsning, konkluderede man, at sådanne smerter kun var ”psykiske”.

En mere nærliggende forklaring til at man får smerter bagefter man har fået sprøjtet saltvand ind i muskler, ville være, at det er musklerne ,der giver smerterne. Det er en trend her i Danmark, at smerter, og andre symptomer i kroppen, hvor man ikke kan scanne sig til positive resultater, eller som ses på blodprøver, forklares som psykiske.
 

"Bækkenløsning" i 55 år

Bækken-smerter der skyldes triggerpunkter, og kan som regel fjernes, også selv om det er gået lang tid siden problemet opstod. Den ældste bækkenløsningspatient vi har haft i klinikken, er en dame der kom sammen med sin datter. Den ældre dame havde haft "bækkenløsningssmerter” siden datteren blev født - for 55 år siden!
 
Nu går den ældre dame igen lange ture - noget hun har savnet at gøre siden midten af det forrige århundrede..
 

Hjælp til bækkensmerter?

Book en tid og lad os hjælpe dig med dine bækkensmerter. Vi hjælper mange med smerter i bækken fra Hørning, Skanderborg og omegn.
Top