HÆLSMERTER


De fleste hælsmerter kan nemt fjernes


Hælsmerter kaldes ofte ”hælsporer”, selv om begrebet hælsporer egentlig refererer til en lille forkalkning på hælbenet. Denne forkalkning giver ikke smerter, og mange har hælsporer, uden at få nogle symptomer.

De fleste der døjer med hælsmerter, har slet ikke hælsporer, men myofasceille triggerpunkter, der skyldes overbelasting, af en eller flere af underbenets muskler.

Smerter i hæl, kne, leg, ankel og fod, er i de fleste tilfeller forårsaget af triggerpunkter. Behandling består i dry needling (behandling med "tør akupunkturnål") af de aktuelle muskler. Effekten kommer meget hurtigt. Et typisk behandlingsforløb kan du læse om her. 


Almindelige årsager

Almindelige årsager til denne type overbelastning er løb, samt arbejde, hvor man går og står meget. Behandling hos fysioterapeut består typisk i træning af hæl og læg, men mange der har gennemgået denne form for behandling siger at det bare øger smerterne. Ellers anbefaler man ofte tapening af anklen, indlæg i sko, samt smertestillende medicin.

Hælsmerter er typisk forårsaget af overbelastning af af en muskel der heder m. soleus, der også kan give smerter til akillessenen. Andre ganske små muskler (m. quadratus plantae og m. abductor hallucis) kan også give smerter til hæl.

 

Læs her en artikel om en av vores glade patienter, der fik hjælp for sin løbeskade.

De fleste «uforklarlige» og «behandlingsresistente» smerter i bevægeapparatet er forårsaget af myofascielle triggerpunkter. Triggerpunkter er skadede muskelfibre der har tre vigtige kendetegn:

1) De er permanent aktiverede og sammentrukket, og forkorter dermed musklen. Det giver bevægelseshæmning og muskelstivhed.

2) De har en ændret metabolisme og er smertefulde ved direkte tryk.

3) De giver refererede smerter som typisk føles i afstand fra triggerpunktet, ofte som en slags stråling som fejldiagnosticeres som «nerve i klemme».

hælsporer behandling ved Skanderborg

Akillessenebetændelse

Smerter og betændelse i akillessenen kommer almindeligvis fra triggerpunkter som forkorter musklen m. tibialis posterior..


Læg

Akutte smerter med hævelse og varme i læg eller lår, typisk kun på den ene side, kan være tegn på dyb venetrombose (blodpropp, DVT). Det er en alvorlig tilstand, hvor man skal søge læge.

Almindeligvis skyldes lægsmerter overbelastninger og skader (myofascielle triggerpunkter) i nogle af musklerne på læggens bagside (m. soleus, m. gastrocnemius) der giver smerter lokalt. I nogle tilfælde vil triggerpunkter i en af hoftens dybe muskler (m. gluteus minimus) kunne resultere i smerter i læggen, men så vil man også have smerter i balle og lår.


Ankel

Anklen er særlig udsat for skader, eftersom det er et ustabilt led som bærer hele kroppens vægt. De almindeligste årsager til akutte smerter her, er forstuvning. Symptomer på forstuvning er hævelse, smerter og følelse af varme i leddet, og kan skyldes overrevet ledbånd eller skade på et af ledbåndene i anklen. Forstrækning giver næsten de samme symptomer, men det skyldes at det er muskler der er skadet, og ikke et ledbånd.

Den anerkendte førstehjælp af skadede led har i mange år været ro, nedkøling, kompression og hævelse af den skadede kropsdel. Dr. Mirkin, lægen der introducerede disse principper i 1978, publicerede i 2016 en artikel, hvor han argumenterer for, at nedkøling forsinker heling af sådanne skader. Dette er også vores erfaring.

Efter akutte skader udvikler der sig ofte myofascielle triggerpunkter i de skadede muskler, noget der forårsager smerter som tenderer til at blive kroniske. De muskler som typisk giver smerter til ankel er m. peroneus og m. tibialis anterior.

 

Fod

Smerter i og under fod og tæer er typisk forårsaget af triggerpunkter i nogle af læggens muskler (f.eks. gastrocnemius, flexor hallucislongus, flexor digitorum longus), eller nogle korte muskler under foden (f.eks. flexor digitorum brevis, adductor hallucis eller flexor hallucisbrevis).
Top