RYG OG LÆNDESMERTER


Typiske smerter

Op til 80 procent af alle mennesker har rygsmerter på et eller andet tidspunkt i livet.

Ryg og lændesmerter bliver ofte karakteriseret som "mystiske" og "uforklarlige", og svære at behandle - fordi man ikke finder skader i rygsøjlen. Sådanne udsagn baserer sig på den formodning, at smerter i ryg og lænd stammer fra skadede knogler, led, mellemhvirvelskiver eller nerve. Det er imidlertid ikke altid korrekt, men når man ikke ved årsagen til det man skal behandle, bliver behandlingen ikke sjældent ad hoc - og resutaterne derefter.
 
På samme måde som ved så mange andre smertetilstande i bevægeapparatet, er det ofte dysfunktionelle muskler: det vil sige stramme, aktiverede muskelfibre (myofascielle triggerpunkter ) som forårsager smerter, også i lænden.

At muskler ikke arbejder som de skal, kan man ikke se på scanninger, og når man ikke kan se nogen skade på skelettet, bliver smerterne "mystiske." Ofte anbefales gigtmedicin eller panodilog så giver behandleren patienten nogle øvelser han eller hun skal lave, og håber at det bliver bedre.
 
Kundskaben om musklernes vigtige rolle i typiske smerter i bevægeapparatet, blev konstateret af forskergruppen omkring lægerne dr. Travell og dr. Simons i deres omfattende forskningsarbejde fra 1940-tallet og frem og fremover. 

Den almindeligste årsag til smerter i lænden er ændringer i musklerne.

Som ved så mange andre  smertetilstande, er det myofascielle triggerpunkter - stramme, aktiverede muskelfibre - som forårsager smerter,  også i ryg og lænd.

Rygsmerter Hørning og Skanderborg

M. gluteus medius, den muskel som hyppigst forårsager hekseskud

Hekseskud og lumbago

Lumbago betyder "smerter i lænd", og hekseskud er et gammelt udtryk for akut lumbago. En populær antagelse er at sådanne, pludselig og intense smerter skyldes låsninger i lumbalhvirvlernes facet-led. Akut stiv og smertefuld ryg viser sig imidlertid som oftest at være forårsaget af triggerpunkter i, og refererede smerter, fra m. gluteus medius (billedet til venstre). Linket viser illustrationer af de smertemønstre, som giver oplevelse af "låst" lænd. 

Andre lænde- og ryg-muskler (fx m. quadratus lumborum, m. iliopsoas og m. longissimus thoracisfor at nævne nogle) komplicerer ofte billedet, når smerterne er blevet kroniske. M. gluteus minimus kan i tillæg give smerter der ligner iskias.

Ryg- og lændesmerter er typisk smerter som "kommer og går" gennem mange år, fordi triggerpunkterne skifter mellem passiv og aktiv tilstand. Passive triggerpunkter er ømme når man trykker på dem, men føles ellers kun som stive muskler. Aktive triggerpunkter giver tit kraftige refererede smerter.
 
Myofascielle triggerpunkter er normalt ret nemme at behandle, ved hjælp af moderne triggerpunktbehandling med dry needle teknik, især hvis smerterne er akutte. Kroniske smerter tager mere tid.
Top